Lichaamsgerichte benadering voor het loslaten van blokkades


Waar wij gebeurtenissen vergeten of blokkeren, vergeet het lichaam dit niet. Deze slaat namelijk alle gebeurtenissen op waardoor er uiteindelijk fysieke en mentale klachten kunnen ontstaan als deze spanningen niet verwerkt worden. Je hoeft geen actieve herinneringen te hebben of, in jouw ogen, geen traumatische gebeurtenissen te hebben meegemaakt om wel de gevolgen ervan te ervaren.


Body Remembers Trauma Therapy en Trauma Release Breathwork zijn 2 methodes om blokkades met behulp van een lichaamsgerichte aanpak los te kunnen laten.


Ik vind het belangrijk dat je de achtergrond kent over de werking van het lichaam als het gaat om stress en traumaverwerking. Daarnaast lees je hier ook meer informatie over wat BRTT® & TRB® is, wat het kan doen, maar ook welke beperkingen (contra-indicaties) er zijn.


BRTT® & TRB® zijn beide lichaamsgerichte technieken waarop je op een natuurlijke manier spanning ontlaadt uit jouw lichaam. Groot voordeel aan deze aanpak is dat je niet hoeft te praten; je hoeft niet te weten wat er is gebeurd of herinneringen op te halen. 

Het gaat om de verwerking en verlichting van stress en traumasporen door het lichaam zelf, ín het lichaam. 


Beide onderdelen zijn afzonderlijk van elkaar te volgen, maar ook gecombineerd zijn deze heel sterk. Daarnaast kan BRTT®  heel goed voorafgegaan worden aan een Energetische behandeling ( TTC) omdat het lichaam dan extra toegankelijk is voor het loslaten van blokkades.


Body Remembers Trauma Therapy (BRTT®)
Tijdens de sessies begeleid ik jou in het ontladen, het verwerken en herstellen van de opgeslagen spanningen in jouw lichaam. Met behulp van diverse “lichaamshoudingen” die gericht zijn op het activeren van een belangrijke spier (de psoas) zal jouw lichaam vanzelf gaan trillen.  Deze trillingen vinden hun weg door jouw lichaam en jouw lichaam bepaalt daarmee welke blokkades er op dat moment losgelaten mogen worden. Het resultaat is dat het lichaam uiteindelijk weer kan terug komen in een rustige, ontspannen en gebalanceerde staat van zijn. 


Wist je dat dieren een natuurlijke reactie hebben om trauma te herstellen? Zij trillen van nature, helaas is dat iets wat de mens niet meer heeft. Denk maar aan het klapperen met de veren bij vogels, het uitschudden van de poten bij katten en het bewegen van de flanken bij honden of juist keihard rennen.

 


Belangrijk aspect is dat, tijdens de sessie, het lichaam en geest ervaart dat het veilig is om de spanningen en bijbehorende emoties los te kunnen laten. 

Trillingen kunnen op alle plaatsen en met diverse intensiviteit aanwezig zijn. Doordat jouw lichaam op dat moment een gebeurtenis aan het verwerken is, kunnen er ook kort emoties vrijkomen. Deze kunnen volledig los staan van een herinnering, maar voor jouw lichaam en herstel belangrijk om te mogen uiten zodat de gehele gebeurtenis verwerkt kan worden en daarmee als blokkade verdwijnt uit jouw lichaam.Trauma Release & Breathwork (TRB®)
Met Trauma Release Breathwork wordt het natuurlijk vermogen tot herstel van het lichaam extra geactiveerd en stimuleert ook transformatie op fysiek, mentaal en emotioneel niveau. 


7 verschillende ademhalingstechnieken ondersteunen op het niveau van het lichaam, de geest en de ziel. Door het verbonden ademen krijgt je onderbewuste niet alleen een boost in herstel, maar kom je ook steeds meer in het hier en nu en zit je niet langer gevangen in het verleden.

 

Veiligheid, vertrouwen en intake

Om jou goed te kunnen begeleiden binnen jouw proces is het intakeformulier van groot belang; ook voor jouw eigen veiligheid. Het is ook belangrijk vooraf te realiseren dat het heel goed mogelijk is dat de eerste kennismaking met lichaamsgerichte release voor jouw lichaam niet  direct als veilig en vertrouwd wordt ervaren. Hierdoor kunnen de trillingen licht zijn of misschien wel uitblijven. Dit betekent echter niet dat jouw lichaam niet aan de slag is, maar dat het tijd nodig heeft om het vertrouwen te krijgen dat het nu veilig genoeg is om gebeurtenissen te verwerken.


Contra indicaties

Tijdens een sessie kunnen er sterke emotionele en fysieke ontladingen loskomen. Deze kunnen ook na de sessie nog gevoeld worden en mede hierdoor is het ook niet voor iedereen geschikt. Contra indicaties voor BRTT® & TRB® zijn:
• Ernstige hartaandoeningen
• Recent herseninfarct of hersenbloeding
• Ernstig verhoogde bloeddruk (ook met bètablokkers)
• Psychische aandoeningen zoals borderline, schizofrenie, psychose en zware depressiviteit
• Epilepsie ( of een voorgeschiedenis hiervan)
• Glaucoom
• Loslatend netvlies of andere netvliesproblemen
• Ernstige astma
• Ernstige diabetes
• Actieve drugs- of alcoholverslaving
• Zwangerschap
• Acuut lichamelijk letsel/recente operaties


Indien je één van deze contra-indicaties hebt zijn er wel ademtechnieken en oefeningen die zonder gevaar kunnen toegepast worden en zeker ook effectief zijn. Dit zijn dan ademhalingsoefeningen welke ervoor zorgen dat het parasympatische zenuwstelsel toch geactiveerd wordt wat zorgt rust en kalmte; als het ware het lichaamseigen kalmeringspilletje. 

 

 

E-mailen
Bellen
Map
Instagram